آیا از خود پرسیده اید که، پر مصرف ترین ماده روی زمین چیست؟ امروزه بتن بعد از آب، پرمصرفترین ماده روی زمین شناخته شده است که ترکیباتی مانند آب و سنگدانه های ریز دارد. به جز این دو ترکیب اصلی، بکار رفتن ترکیبات دیگر در بتن باعث شده تا آن را به یک محصول پر کاربردی تبدیل کند که در صنایع مختلف بکار می رود. در این مقاله به این موضوع می پردازیم که بتن چیست، انواع بتن و کاربردهای آن چه چیزهای می باشد.
بتن و ترکیبات آن با نگاهی دقیقتر
حتماً برای شما هم سوال می شود که بتن چیست و کاربردهای آن چه می باشد. بازد بدانید که آن چیزی که بتن را تشکیل می دهد، خمیری از سیمان و آب است. داخل این خمیر هزاران سنگدانه ریز و درشت وجود دارد، سنگدانه های که به مرور زمان و بر اثر ترکیبات شیمیایی بین آب و سیمان، به سفت ترین ماده جهان تبدیل می شود. بتن ها که از اصلی ترین مواد ساختمان سازی هستند، در موارد و صنایع دیگر نیز بکار می روند.
بتن چه کاربردهای دارد؟
- به گرما اجازه خروج یا ورود نمی دهد و از این طریق به میزان زیادی باعث صرفه جویی در انرژی می شود.
- می تواند ایمنی ساختمان را در برابر خطرات احتمالی طبیعی بالا ببرد.
- پایین بردن هزینه تعمیرات ساختمان.
- ساختن لوله های فاضلاب و محل های عبور آب
- ساخت پل های مختلف در جاده ها و خیابان ها
- ساخت و تولید انواع کفپوش ساختمانی
- تولید انواع اکسسوری و لوازم تزیینی برای منازل
انواع بتن چیست و کاربردهای آن ها
بعد از توضیح درباره بتن چیست و کاربردهای آن، نوبت به شناخت انواع بتن می رسد. باید گفت که با دخالت در ترکیبات اصلی بتن، و استفاده از مواد اولیه مختلف در آن می توان بتن های متفاوتی را تولید کرد. بتن های که هر یک از آن ها در صنعت خاصی استفاده می شوند و حتی از لحاظ شکل ظاهری ممکن است متفاوت باشند. اغلب تفاوت ها را شیوه مخلوط کردن مواد، ترکیبات بکار رفته و روش ساخت آن ها ایجاد می کند. در ادامه به انواع بتن ها می پردازیم.
بتن پلیمری
همانطور که از نام این مدل پیداست، بتن پلیمری تولید شده از سیمان و نوعی خاص از پلیمر می باشد. بکار بردن این پلیمر در بتن، کمی دشوار است و همین موضوع سبب می شود تا قیمت آن نسبت به سایر مدل های بتن بیشتر باشد. کاربرد بتن پلیمری اغلب در مواردی است که فشار زیاد اما وزن کم است.
فوم بتن
یکی دیگر از مدل های سیمان، فوم بتن ها هستند. در داخل ترکیبات آن ها از افزودنی به نام فوم کف زا استفاده می شود و همین هم علتی بر نام گذاری آن میباشد. جنس فوم کف زا از پروتئین حیوانی بوده و عایقی مناسب برای صدا و حرارت می باشد. این بتن متخلخل که بخ عنوان بتن سبک نیز شناخته می شود، در کنار پوشش ضدحریق، گزینه ی مناسبی به عنوان عایق حرارتی می باشد.
بتن اکسپوز
پنل های بتنی بتن اکسپوز، سطحی صاف و یکدست دارند که آن ها را برای بکار بردن در نمای ساختمان بسیار مناسب کرده است. به جز نما، از این بتن برای محصولات پیش ساخته و طراحی دکوراسیون داخلی نیز استفاده می شود. بتن اکسپوز از نمونه های ارزان است و می تواند در هزینه ها بسیار صرفه جویی کند.
خرید بتن اکسپوز
واش بتن
اگر به دنبال یکی از نمونه های مقاوم بتن می گردید، واش بتن ها نمونه ای آن ها هستند. آن ها اغلب برای محوطه سازی و در پارک ها و پیاده روها بکار میرود. مقاومت آن ها در برابر سرما، گرما، شسشتو و ضربه بسیار بالا می باشد. دانه های معدنی کوچک و بزرگ زیادی در آن ها بکار می رود و دارای دو رنگ تیره و روشن کاملاً طبیعی می باشد.
محصولات واش بتن
بتن مگریا بتن پوششی
اگر بخواهیم بگوییم نوع پوششی بتن چیست و کاربردهای آن چه مواردی می باشد، اشاره به آماده سازی سطح برای آرماتور بندی اولین کاربرد آن ها می باشد. میزان آب در بتن پوششی از میزان آب دربتن های معمولی بیشتر بوده و همین باعث می شود تا استحکام آن ها زیاد باشد. این مدل بتن از نفوذ حشرات موذی به محیط داخل جلوگیری می کند.
بتن پیش تنیده
این بتن قابلیت آن را دارد تا فشارهای کششی بسیاری را تحمل کند و حتی اگر با فولاد ترکیب شود، بتواند فشارهای بسیار زیادی را تحمل کند.
بتن الیافی
این نوع از بتن دارای الیاف های است که در ترکیبات آن بکار می روند و تا حد بسیار زیادی می تواند مقاومت کششی آن ها را بالا ببرد. بتن الیافی را در دسته کامپوزیت ها نیز قرار می دهند. آن ها به راحتی شکل می پذیرند و جذب انرژی بسیار بالایی دارند.
بتن مسلح
این نوع از بتن ترکیب شده با فولاد است. فولاد و بتن با همکاری یکدیگر مقاومت حرارتی بسیار بالایی دارند. بتن مسلح حتی در برابر تنش های فشار نیز، دچار ترک خوردگی نخواهند شد.
ترکیبات اصلی بتن
بعد از دانستن انواع بتن چیست و کاربردهای آن، نوبت به پیدا کردن اطلاعات درباره ترکیبات اصلی بتن می باشد.
- آب
- ماسه
- سیمان
- سنگدان
- شن
- افزودنی ها
از ترکیبات اصلی بتن ها می باشد. هر یک از این مواد براساس بودجه بندیهای مختلفی در بتن بکار می روند تا در نهایت نوع خاصی از بتن را به ما تحویل دهند. اما آب و سیمان، ترکیبات اصلی بتن ها هستند و تفاوتهای مواد در انواع بتن، در سنگدانه ها و مواد افزودنی می باشد.
گرید بتن چیست؟
گرید بتن همان میزان مقاومت بتن در برابر ضربه ها و فشارها می باشد. ۲۸ روز بعد از ساخت بتن، تعیین می کنند که گرید بتن یا همان میزان مقاومت آن چقدر می باشد. مقیاس اندازه گیری آن هم Mpa است. با توجه به این نکته که بتن یکی از پر کاربردترین مصالح ساختمانی میباشد، بنابراین دارای انواع مختلفی بوده و ممکن است هر یک از نوع ها، دارای سختی ها یا گریدهای مختلفی باشند.